Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Περισκία...ή πιροσκί


Λατρεμένη συνταγή!!!! Τα περισκία (έτσι τα έλεγε η γιαγιά μου)....ή πιροσκί  είναι ένα παραδοσιακό Ποντιακό έδεσμα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους! Μεγάλωσα τρώγοντας τα,γεμισμένα με φέτα ή με πατάτα ...είναι όμως εξαιρετικά και με λουκάνικο και  λίγο τυρί!
Σας δίνω τη συνταγή της γιαγιάς μου της Σταυρούλας!
                                        

Υλικά για το ζυμάρι:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/2 ποτήρι του καφέ λάδι
Λίγο ξύδι
περίπου 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το ζυμάρι προσθέτουμε το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα, τοποθετούμε σε ζεστό μέρος τη λεκάνη....και αφήνουμε τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της....
Σε 1 - 1 1/2 ώρες η ζύμη  θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε όχι και τόσο λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού περίπου. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε καλά.
Ζεσταίνουμε καλά αρκετό ελαιόλαδο σε τηγάνι και έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα πιροσκί και τα αφήνουμε να τηγανιστούν ώσπου να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας......και ...καλή σας όρεξη!!!


Μπορείτε να τα γεμίσετε με
1) Φέτα, αυγό και λίγο πιπέρι
2) Πατάτα (βρασμένη και πατημένη με πιρούνι), μπόλικο κρεμμυδάκι τσιγαρισμένο σε ελαιόλαδο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
3)Λουκάνικο και τυρί....και με ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου