Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Εύκολη ζύμη για τυροπιτάκια (της Τούλας Κοντάκη)

Θα σας παρουσιάσω σήμερα μια εξαιρετική ζύμη για τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, πεϊνιρλί...ακόμα και για πίτσα, της αγαπημένης μου φίλης Τούλας Κοντάκη. Είχα επιχειρήσει να κάνω τυροπιτάκια με πολλές ζύμες...αυτή εδώ όμως ήταν η καλύτερη!! Φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
λίγο χλιαρό νερό
1 1/2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 αυγό
1 συσκευασία φρέσκια μαγιά (25γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 500γρ)
1 αυγό για την επάλειψη  
σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, το αλάτι και το αυγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε λίγο- λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες και τις αφήνουμε 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο και το κόβουμε σε 8 τρίγωνα.
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και τυλίγουμε σαν κρουασάν.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετούμε τα πιτάκια μας.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια τους. Ρίχνουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.

Με αυτή τη ζύμη μπορούμε να κάνουμε και γλυκά πιτάκια γεμισμένα με πραλίνα ή μαρμελάδα, φανταστικά πεϊνιρλί και επίσης μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σαν ζύμη πίτσας.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου