Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μελομακάρονα της Αργυρός Μπαρμπαρίγου


Γεια σας φίλες και φίλοι μου!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είπα να ξεκινήσω τις δοκιμές των γιορτινών γλυκών! Ξεκίνησα με τη συνταγή για μελομακάρονα που μου πρότεινε η φίλη μου Τούλα Κοντάκη και νομίζω πως στο κεφάλαιο Μελομακάρονα δεν χωράει άλλη παραλλαγή! Αν εκτελέσετε κατά γράμμα τη συνταγή θα έχετε εγγυημένα εξαιρετικά αποτελέσματα!

                                   

Υλικά:
900γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
240γρ σπορέλαιο
240γρ ελαιόλαδο
50γρ κονιάκ
200γρ ζάχαρη
2κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
160γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι:
400γρ ζάχαρη
400γρ μέλι θυμαρίσιο
400γρ νερό
1/2 λεμόνι ακέρωτο
αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ.
Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.(Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα 'αμολήσει' θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.)
 Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα.(Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.)
Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια για να τα βοηθήσω να ρουφίξουν σωστά το σιρόπι, και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.(Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα, αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.)

Τη συνταγή την βρήκα στο www.argiro.gr

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου