Σήμερα που το σκηνικό του καιρού άλλαξε αισθητά και έτυχε να είμαστε μαζεμένοι όλοι οικογενειακώς στο σπίτι, ήταν η ιδανική μέρα για να φτιάξω μια πίτα που θα συνόδευε τις φακές μας. Έφτιαξα λοιπόν σπανακοτυρόπιτα γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι στην οικογένεια δεν τρώνε το σπανάκι διαφορετικά!
Η ζεστασιά της σόμπας που καίει από το πρωί και οι μυρωδιές της πίτας στο σπίτι... με κάνουν να νοιώθω απλά ευτυχισμένη!!
Πάμε να δούμε τη συνταγή.....

Υλικά:
1,5 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250γρ φέτα τριμμένη
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 πακέτο έτοιμο φύλλο για ψωριάτικες πίτες
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
για το τέλος:
2 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το πράσο.Όταν γίνουν διάφανα προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ρίχνουμε πάνω του σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε από πάνω το επόμενο φύλλο. Τοποθετούμε κατά τόπους στην επιφάνεια του φύλλου το 1/3 της γέμισης. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά από τα φύλλα που περισσεύουν και χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 2 αυγά, το γάλα και το λάδι.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών πάνω από την πίτα και την αφήνουμε 15 λεπτά να πιει τα υγρά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου