Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πατούδα της Τούλας Κοντάκη

Πριν μερικές μέρες, η αγαπημένη μου φίλη Τούλα Κοντάκη, μου υποσχέθηκε πως θα μου δώσει τη συνταγή του αγαπημένου της Κρητικού γλυκίσματος.Και επειδή οι Κρητικοί τον λόγο τους τον κρατάνε και με το παραπάνω , εκτός από τη συνταγή μου έστειλε και φωτογραφίες βήμα βήμα.Τα πατούδα είναι ένα γλύκισμα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές της Κρήτης όταν έχουν χαρά αλλά και τα Χριστούγεννα που επίσης είναι γιορτή χαράς. Άλλωστε τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου, του μοσχοκάρυδου, του πορτοκαλιού και του μελιού παραπέμπουν στα Χριστούγεννα!Διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή και κάντε την με την πρώτη ευκαιρία!

                   

Υλικά για τη γέμιση:
250 γρ καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
250 γρ αμυγδαλόψιχα χοντροαλεσμένη
250 γρ μέλι θυμαρίσιο ή πευκόμελο.
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερό.
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο


Υλικά για το φύλλο:
1,5 ποτήρι νερό
λίγο πιο κάτω από μισό ποτήρι ρακή 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
2 μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώσει)
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τη γέμιση. βάζουμε σε μεσαία φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το μέλι. Δεν θέλουμε να κάψει πολύ, να λιώσει και λιγάκι παραπάνω.








Προσθέτουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει


Ζύμη:
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.



Ανοίγουμε φύλο σε πάχος 2-3 εκατοστών
Κόβουμε με στρογγυλά κουπ πατ ή με ένα μεγάλο ποτήρι

Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κύκλου μια κουταλιά από τη γέμιση
Κλείνουμε καλά σε μισοφέγγαρα και τοποθετούμε τα πατούδα σε λαδόκολλα
Και τώρα ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οCστον αέρα,
Ψήνουπε περίπου 10 λεπτά και προσέχουμε πολύ να ροδίσει λίγο ο πάτος. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρει χρώμα από πάνω. Μόλις ροδίσει ελαφρά ο πάτος τα πατούδα είναι έτοιμα. Αυτό είναι και το μυστικό του σωστού ψησίματος την ζύμης!!!
Αφού κρυώσουν τα μεταφέρουμε σε λαδόκολλα που έχουμε ρίξει άχνη και τα αχνίζουμε πολύ καλά

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και...καλή σας όρεξη!!!



Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου